Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ο πύργος του Δράκανου στην Ικαρία


Ο πύργος αποτελεί μέρος της Ακρόπολης του Δράκανου και είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία της Ελληνιστικής περιόδου, μελετητές θεωρούσαν ότι ήταν της εποχής του βασιλιά της Μακεδονίας, Δημητρίου του Πολιορκητή (306-283 π.κ.χ.). Με απόλυτα κυκλικό σχήμα, διάμετρο 6 μέτρων και ύψος 12 μέτρων. Χτισμένος σε στρατηγική θέση ώστε να βλέπει απ’ όλες τις πλευρές, χρησιμοποιούταν παλαιότερα για τη μετάδοση σημάτων, γι αυτό και η γύρω περιοχή ονομάστηκε Φάρος.


Η ισοδομική τοιχοποιία του πύργου είναι εξαιρετική, με δόμους άριστης λάξευσης στο εσωτερικό και αντίστοιχη κυρτότητα στο εξωτερικό. Στον πύργο μπορεί κανείς να δει τις πολεμίστρες απ΄ όπου οι τοξότες έριχναν τα βέλη τους, ενώ οι ανασκαφές που συνεχίζονται ακόμα στο χώρο της ακρόπολης δείχνουν υπολείμματα ισχυρής περιτείχισης.

Λόγω της θέσης του είναι ένα άριστο παρατηρητήριο και φρυκτωρία. Δηλαδή, χρησιμοποιούνταν για μετάδοση σημάτων με φωτιές. Ο οχυρωμένος χώρος του ακρωτηρίου είναι ασφαλής ανατολικά και βόρεια λόγω του απότομου βραχώδους πρανούς για συγκέντρωση και άμυνα σε περίπτωση επίθεσης και ένας προστατευμένος χώρος συγκέντρωσης προϊόντων, δίπλα στον πρόσορμο που θα εξασφάλιζε την προσέγγιση μικρών σκαφών για φόρτωση-εκφόρτωση εμπορευμάτων.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου